SitemapΧρήσιμα LinksΕπικοινωνία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
ΥΠΕΠΘ
Θέλω πληροφορίες για..
Αναζήτηση & Παρουσίαση Ψηφιακών Τεκμηρίων
English
Κατάλογος Βιβλιοθηκών...
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
Αττική & Στερεά Ελλάδα
Βόρειο Αιγαίo
Δυτική & Κεντρική Μακεδονία
Ήπειρος
Θεσσαλία
Ζαγοράς
Γενικά
Φωτογραφίες
Επικοινωνία
Λάρισας
Μουζακίου
Μηλέων
Ιόνιοι Νήσοι
Κρήτη
Νότιο Αιγαίο
Πελοπόννησος
Εγγραφείτε στο
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Χρήστης: [Είσοδος]
Αρχική ΣελίδαΚατάλογος Βιβλιοθηκών...ΘεσσαλίαΖαγοράςΓενικά
Γενικά

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς

Η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ανήκει στην ευρεία εκείνη κατηγορία θεσμών των οποίων το παρόν και το μέλλον είναι συνυφασμένο με ένα εξ ίσου σημαντικό παρελθόν με το οποίο διαρκώς αναμετρώνται.

Θεμελιώθηκε το 1762 και λειτούργησε για πρώτη φορά επίσημα το 1767 ως τμήμα του περίφημου «Ελληνομουσείου» της Ζαγοράς, χάρη στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία κι αφειδή αποστολή χρημάτων και υλικού ενός απόδημου ζαγοριανού εμπόρου, του Ιωάννη Πρίγκου, και την ακάματη φροντίδα και διαχειριστική ικανότητα του επίσης ζαγοριανού Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Γ΄. Ο Άνθιμος Γαζής, ο Φίλιππος Ιωάννου και, κατά την πλέον επίμονη παράδοση και πολλούς ιστορικούς, ο Ρήγας Φεραίος συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πρώτους αναγνώστες των βιβλίων της.

Σήμερα υπάγεται στη μέριμνα κι εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 20ου αιώνα, κληροδότημα επίσης Ζαγοριανού απόδημου εμπόρου και βιομηχάνου, του Κίμωνα Πανταζόπουλου, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την ομώνυμη πολύ δημοφιλή πηλιορείτικη πλατεία.

Λειτουργεί ως Δανειστική Βιβλιοθήκη ενώ ενσωματώνει και Κέντρο Πληροφόρησης με οχτώ υπολογιστές για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να κάνουν χρήση των πληροφοριακών δυνατοτήτων του Διαδικτύου. Εκτός από τα τακτικά μέλη της, προσελκύει επισκέπτες κι ερευνητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων της Δήλωσης Αποστολής της, διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού κι εκπαιδευτικού χαρακτήρα ενώ συνεργάζεται και με άλλους φορείς συμμετέχοντας σε εκθέσεις με εμβέλεια πολύ μεγαλύτερη των γεωγραφικών της ορίων, φιλοξενώντας συνέδρια, στηρίζοντας τη διεξαγωγή σεμιναρίων και την πραγματοποίηση πολιτιστικών δρώμενων.

Ο όγκος των συλλογών της έχει ξεπεράσει τις είκοσι πέντε χιλιάδες τεκμήρια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ως πολύτιμο τμήμα τα διασωθέντα χειρόγραφα, αρχέτυπα και παλαιότυπα που της αφιέρωσαν οι πρώτοι δωρητές της, πολλά από τα οποία αντιπροσωπεύουν μοναδικές ιστορικές μαρτυρίες κι αντικείμενα τέχνης.

Copyright © 2008- Public Libraries -
Portal & Digital Library designed & developed by Union Of Companies:

GLOBO Technologies S.A.  &  Unisystems S.A.
Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων | RSS